Қызанақ өте жылуды жақсы көреді және ауа-райына сезімтал. Сіз тіпті оларды көңіл-күй деп айта аласыз. Бірақ бұған қарамастан, барлық аймақтардағы жазғы тұрғындар оларды өз учаскелерінде өсіреді. Қызанақтың жоғары сапалы өнімі қорғалған топырақта өсірілген кезде алынады. Бұл қызанақтың ашық далада емес, жылыжайлар мен жылыжайларда неге өсірілетінін түсіндіретін ең қолайлы жағдайларды жасау. Бірақ жақтауды салу және оны сыртынан материалмен қаптау жеткіліксіз, өйткені барлық сәттіліктің бір бөлігі ғана осыған байланысты. Мол өнім алу үшін қызанаққа көшет өсіруден бастап жеміс беру аяқталғанға дейін дұрыс күтім жасау керек. Қызанақ күтіміндегі нюанстармен біз осы мақаланы түсінеміз. Сіз қызанақтың жақсы өнімін қалай өсіру керектігін білесіз. Егер сіз жаңадан бастаушы болсаңыз да, біздің кеңестерімізге сүйене отырып, сіз міндетті түрде жеңе аласыз және жылыжайда үлкен өнім өсіре аласыз!
Мазмұны:
Жылыжайлар қандай болады?
Жылыжайлардың бірнеше сорттары бар, олар бір-бірінен құрылымның беріктігімен және қаптау материалының түрімен ерекшеленеді. Шыны және поликарбонат, сондай-ақ ауыстырылатын баспанасы бар жылыжайлар мен жылыжайлар бар. Жылытылатын және жылытылмайтын заттар бар. Ағаш, темір немесе бетон арматурасы бар. Олар әртүрлі пішіндер мен өлшемдерде келеді, сайттың топырақ жазықтығына қатысты әртүрлі негіздер мен еденнің әртүрлі деңгейлері болуы мүмкін, сонымен қатар үйге бекітілген немесе шатырдың бір бөлігі болуы мүмкін.
Кеңес:
Жылыжайды сайттың күн шуақты бөлігіне қойыңыз. Жеміс бұталары мен ағаштарының тығыз көлеңкесі өнімділікке әсер етуі мүмкін.
Қол жетімділігіне байланысты ең көп тарағандары-ауыстырылатын жабын материалы бар жылыжайлар мен жылыжайлар, оларда рамка құрылымның стационарлық бөлігі болып табылады, ал баспана тек жылы мезгілде киіледі. Бұл үнемді, мобильді және сенімді.
Қызанақты жабатын материал
Ауыстырылатын баспана ретінде пленка мен тоқыма емес материалдар қолданылады. Біз жылыжайлар үшін ақ "Агротекс 42" немесе "Агротекс 60" жабын материалын және жылыжайлар үшін тығыздығы 90-110 материалдарды пайдалануды ұсынамыз. Мұндай баспана екпелерді аяздан, желден және суық шықтан қорғайды.
Қызанақты өсіру кезінде үлкен тиімділік және олардың жақсы өмір сүруі үшін төсек-орындарды мульчирование қажет. Осы мақсаттар үшін тығыздығы 60-80 г/м2 болатын қара "Агротекс" жақсы сәйкес келеді. Отырғызу алдында топырақ қазылып, өңделеді, ұрықтандырылады, содан кейін ғана материал төселіп, көшеттер отырғызылады.
Кәдімгі пленкадан айырмашылығы, "Агротекс" ақ жабын материалы өсімдіктердің кебуіне және конденсацияның жиналуына жол бермейтінін ескеріңіз. Ол полиэтиленді оңай ауыстырады, өйткені ол пленка сияқты жақтауға оңай бекітіледі, бірақ сонымен бірге жылыжайды желдету қажеттілігін жояды.
Полиэтилен пленкамен салыстырғанда көкөніс бақшаларында қызанақты паналау үшін тоқыма емес материалдарды қолданудың артықшылықтарын көрсететін салыстыру кестесі:
|
Тоқылмаған жабын материалы Агротекс 42-60 г/м2
|
Мөлдір полиэтилен пленкасы
|
Төзімділік
|
3 маусым
|
1-3 маусым
|
Салқындату / ішкі температураның жоғалуы
|
12-ден 16 сағатқа дейін (тығыздығына байланысты)
|
2-3 сағат
|
Линзаның әсері (жапырақтарды жағу)
|
жоқ
|
иә
|
Ауа алмасу
|
иә
|
жоқ
|
Ылғал өткізу қабілеті
|
иә
|
жоқ
|
Жақтауға бекіту әдістері
|
Қапсырмалар, нейлон жіптері, қыстырғыштар және қапсырмалар.
|
Штапиктер, қысқыштар.
|
Маңызды! Тоқыма емес мульчаны қыста төсекке қалдыруға болады, бірақ жабын материалы келесі маусымда, күзде, егін жинағаннан кейін оны жылыжай немесе жылыжай жақтауынан алып тастау керек. Сондықтан кенеп қысқы желден зақымдалмайды және қардың қысымымен бұзылмайды.
Жылыжай үшін қызанақтың қандай сорттарын таңдау керек?
Барлық жазғы тұрғындар өсімдіктер үшін ең қолайлы жағдай жасауға тырысқанына қарамастан, жылыжайларда қызанақ өсіру үшін ауруға және температураның өзгеруіне төзімді сорттарды таңдаған дұрыс. Бұл әсіресе фитофтораға төзімділік мәселесіне қатысты.
Қызанақ көлеңкеге төзімді болса жақсы болады. Қызанақ құрғақшылыққа бейімделгендіктен, өсімдіктер мен жемістерді күн сәулесінен қорғайтын мәселені шешу ғана қалады.
Жылытылатын жылыжайлар үшін жыл бойы өсіруге болатын анықталмаған және жартылай анықталатын сорттардың қызанақтары жақсы. Бірақ кез-келген түрдегі жылыжайларда маусымдық өсіру кезінде мұндай сорттар өздерін жақсы дәлелдеді, мысалы: "Ренантино", "Мажор", «Камри», «Король гигантов», «Шапка Мономаха», «Дебют», «Бычье сердце», «Орлиное сердце», «Медовый спас», «Дина», «Кенигсберг», «Пузата хата», «Розовый мёд», «Алиса», «Касамори», «Сэр Элиан», «Ураган», «Биатлон», «Андромеда», «Арктика», «Бенито», «Аврора», «Кровавая Мэри», «Евпатор», «Киржач», «Краснобай», «Ханни Мун» и «Лонг Кипер».
Төсек дайындау және қайта отырғызу
Көшеттерді отырғызбас бұрын жылыжай дайындалуы керек. Алдымен зиянкестерден құтылу үшін барлық беттерді сабынмен және сумен жуып, күкірт немесе темекі дойбысын қою керек.
Содан кейін термометрді, ылғалдылық сенсорын және суару жүйесін (мысалы, тамшылатып суару) орнатуға немесе тексеруге болады.
Топырақты биологиялық өнімдермен өңдеуді ұмытпаңыз. Алдымен оны сумен жақсылап суару керек, ал фунгицидтік агенттермен емдегеннен кейін оны екі апта бойы пленкамен жабыңыз. Осыдан кейін сіз топырақты 40 см тереңдікке дейін қазып, тыңайтқыштар енгізуіңіз керек: 3 ас қасық суперфосфат, 1 ас қасық калий сульфаты, 1 шай қасық мочевина, 1 ас қасық магнезия және 2 ас қасық күл 1 шаршы метрге.
Әрі қарай, топырақты "Агротекс 80" тоқыма емес мульчирование материалымен жабу ұсынылады, осылайша арамшөптер барлық қоректік заттарды алмайды, ал ылғал топырақтан аз буланып кетеді.
Жылыжайда қызанақтарга мульча жасау
Қызанақтарга мульча жасау керек. Арамшөптердің өсуін тежеуден басқа, мульча дақылдарды кеуіп кетуден және шіріп кетуден қорғауда өте маңызды рөл атқарады. Айта кету керек, агротекстильді қолданудың артықшылығы-өсімдіктерді кенептің үстіне суаруға және ұрықтандыруға болады. Материал су мен ауаны жақсы өткізетіндіктен және оны қай жағымен төсегеніңізге қарамастан. Әрине, егер сізде классикалық материал болса-қара. Егер түсті болса, онда кенептің жақтары арасындағы айырмашылық әлі де бар!
Әр түрлі жағдайларда әртүрлі тәсілдермен қолдануға болатын "Агротекс" АҚ және қара мульчирование материалын таңдаған дұрыс. Өсімдіктерді отырғызбас бұрын да топырақтың жылынуын тездету үшін кенеп қара қабатқа қойылады, ал қызанақты отырғызбас бұрын ақ жағын сыртқа бұрады. Ақ бет шамадан тыс күн сәулесін көрсетеді және тамырлардың қызып кетуіне жол бермейді.
Отырғызу үшін топырақты дайындау
Ешбір жағдайда топырақты өңдеу үшін Бордо сұйықтығын немесе мыс сульфатын қолданбаңыз! Егер сіз топырақтың сапасы нашар деп ойласаңыз, онда саңырауқұлақтар мен вирустар өмір сүреді, содан кейін оны ауыстырған дұрыс.
Қызанаққа арналған топырақ бос және қоректік болуы керек. Ол арқылы су оңай ағып кетуі керек. Егер сіз жылыжайға жаңасын әкелмесеңіз, онда қажет болған жағдайда шымтезек, үгінділер немесе кесілген сабан қосыңыз. Мұндай қопсытқыштар топырақ қоспасының жалпы көлемінің 15-30% құрауы керек.
Егер өткен жылы жылыжайда қияр өссе, онда көшеттерді отырғызу кезінде органикалық тыңайтқыштарды қолданудың қажеті жоқ. Әйтпесе, қызанақ жасыл массаны белсенді түрде өсіреді, ал сіз олардан егін күте алмайсыз. - Өсімдіктердің барлық күштері шыңдардың өсуіне кетеді.
Егер қияр қызанақтың прекурсорлары болмаса, онда гумусты қосыңыз. Топырақты тотықсыздандырудың қажеті жоқ, өйткені қызанақ РН — 5,5–6,5 жоғары қышқылдығына жақсы төзеді.
Қызанақ көшеттерін отырғызу
Жылыжайда сіз шамамен 50 күн бойы көшет отырғыза аласыз. Әдетте, осы уақытқа дейін өсімдіктерде 10 жапырақ пен жұп гүлшоғыры бар.
Ресейдің орталық бөлігінде қызанақ жылытылмаған жылыжайларға 5-10 мамыр аралығында, оңтүстігінде – 20 сәуірден кейін, солтүстігінде – 15 мамырдан кейін отырғызылады. Бірақ олар әрқашан температуралық режимге және топырақтың жылынуына назар аударады. Бұлтты күнде отырғызу өте ыңғайлы, бұл сонымен қатар ашық күн сәулесіне әлі бейімделмеген көшеттердің нәзік жапырақтары үшін қауіпсіз.
Қызанақ көшеттеріне арналған отырғызу тесіктері тереңдігі 12-15 см болуы керек, егер қызанақ биік сорттарға жатса, оларды екі қатарға, шахмат тәртібімен, бір-бірінен 50-70 см қашықтықта орналастырыңыз. Егер өсімдіктер орташа болса, онда оларға 30-35 см қашықтық жеткілікті болады.
Өсімдіктерді отырғызбас бұрын әр шұңқырға 1,5-2 литр ашық қызғылт калий перманганатының ыстық ерітіндісін құйып, ерітінді топыраққа жартылай сіңіп, суспензия түзген кезде отырғызу керек.
Отырғызу кезінде тамырлар жалаңаш қалмас үшін және зақымдалмас үшін өсімдіктің жер кесегін сындырмауға тырысыңыз. Көшеттерді жерге алғашқы шынайы жапыраққа дейін тереңдету керек. Сондықтан сіздің көшеттеріңіз үйде өсіп кетсе, бұл қорқынышты болмайды. Тек оны көлбеу жерге түсіріңіз.
Көшеттер созылып кетпеуі үшін, бірақ күшейе түсуі үшін оны қызыл жарық спектрімен қамтамасыз етіңіз. Мұны АҚ және қызыл "Агротекс" тоқыма емес матаның көмегімен жасауға болады.
Отырғызудың соңғы кезеңінде борпылдақ жер сабаққа құйылып, оны тығыздайды. Бірден суарудың қажеті жоқ. Барлығы! Енді ол шамамен 2 метр биіктікте қалады, содан кейін қызанақ байланатын сымды тартыңыз, оларға уақтылы күтім жасаңыз, егін жинап, жинаңыз.
Отырғызудан кейін 10 күн ішінде қызанақты суарудың қажеті жоқ. Әйтпесе, тамырлар одан әрі дұрыс дамымайды, әлсіз болады және өсімдіктердің барлық күштері жасыл массаны құруға кетеді.
Температура режимі және жарықтандыру
Жылыжайда үлкен өнім өсіру үшін өсімдіктердің дамуы кезінде 20-25 °C диапазонында және қызанақтың пісуі кезінде 25 °c деңгейінде температура режимін сақтау қажет. Бұл жағдайда түнгі температура 17-18 °C дейін төмендеуі мүмкін.
Топырақтың температурасы да өте маңызды. 10 сантиметр тереңдікте топырақты кем дегенде 18°C жылыту керек.
Поликарбонат немесе шыны жылыжайда күнделікті желдету қажет екенін ұмытпаңыз. Ауаны желдету үшін терезелерді күндіз немесе ыстық түнде жылыжайдың жел бағытына қарама-қарсы бағытта ашыңыз. Бұл өсімдіктерді температураның күрт көтерілуінен және салқын ауа ағындарының тікелей әсерінен сақтайды.
Осылайша сіз жобалардан аулақ бола аласыз. Өйткені, қызанақ үшін температураның өзгеруі стресс болып табылады. Сондықтан, мұндай жылыжайларды таңертеңгі суарудан кейін желдету керек. Сонымен, сіз сонымен бірге ылғалдылық деңгейін реттейсіз, оның жоғары көрсеткіштерімен қызанақ нашар жеміс береді және кеш ауруға шалдығады. Қызанақтың дамуы үшін оңтайлы ылғалдылық 60%, ал гүлдену және жемістердің пісуі кезінде – 70% дейін деп саналады. Мұндай жағдайда жемістер жақсы өседі, ал гүлдену кезеңінде желдету қызанақтың сапасына жақсы әсер етеді. Мұндай қолайлы жағдайларда олар сулы және қышқыл болып өспейді.
Жылыжайда қызанақ өсіру кезінде жарықтың қарқындылығы мен күндізгі уақытты сақтау маңызды – ол 10-12 сағатты құрауы керек. Жарықтың жетіспеушілігімен өсімдіктерді "жарықтандыруға"тура келеді. Егер күн тым ашық болса, онда жылыжайды арнайы көлеңкелі тормен немесе "Агротекс"тоқыма емес жабынды материалмен көлеңкелеу керек.
Тоқыма емес мата аязды қайтару кезінде де пайдалы. Бұл екпелерді температураның күрт көтерілуінен сақтауға көмектеседі.
Аяз кезінде қызанақты кремний қосылған жапырақты тыңайтқышпен себіңіз. Бұл өсімдіктерге күш береді, қолайсыз ауа-райынан аман қалуға және ауырмауға көмектеседі. Минералды және органикалық тыңайтқыштарды қолданған кезде топырақтың сапасына назар аударыңыз. Топырақ кеуекті, суды жақсы өткізетін болуы керек.
Жылыжай қызанақтарын суару және күту
Қызанақты күніне екі рет суару ұсынылады. Жапырақтары мен жемістерінде күйіп қалмас үшін мұны таңертең және түстен кейін жасаған дұрыс – бұл күн енді шарықтау шегіне жетпейтін уақыт.
Тамшылатып суару немесе бөтелкелер арқылы қызанақ үшін ең қолайлы, өйткені бұл екі әдіс те жеміс қалыптастыру кезінде суарудан шамадан тыс ылғалдылықтың пайда болуын болдырмайды, оған қарсы желдету онсыз да тиімсіз болады.
Автоматты суарудың ең оңай және қол жетімді әдісі-түбі кесілген 3-5 литрлік пластикалық бөтелкелер. Олар әр қызанақ бұтасының жанында мойнын төмен қаратып топыраққа енгізіліп, мезгіл-мезгіл сумен толтырылады. Ылғалдандыру біркелкі және қажетті мөлшерде жасалады, бұл толып кетудің де, кебудің де алдын алуға көмектеседі.
Күйіп қалмас үшін және ыстықта гүлдер тастамас үшін жылыжайды агротекстильмен көлеңкелеген жөн. Әрине, тағы бір әдіс бар: сіз әйнекті немесе поликарбонатты ағарта аласыз. Сонымен, өсімдіктер де ыстықтан қорғалған болады, бірақ ыстық пен шуақты ауа-райы тоқтаған кезде олар жарықтың жетіспеушілігін сезінеді. Бұл жағдайда бүкіл жылыжайды жуғаннан гөрі материалды алып тастау оңайырақ болады.
Егер сізде тамшылатып суару болмаса немесе сіз мұндай әдістерді ұстанбасаңыз, онда өсімдіктерді екі бөлікке, таңғы жетіде және кешкі төртке дейін суарыңыз. Судың температурасы кем дегенде 15 °C болуы керек, топырақты 20 см тереңдікке дейін ылғалдандыру керек екенін ұмытпаңыз және әр суарудан кейін желдетуді ұмытпаңыз.
Жылыжайға көшет отырғызғаннан кейін суару үш күнде бір рет жүзеге асырылады. Егер ол сыртта жылы болса, онда сізге бір бұтаға үш литр су қажет болады, егер ол салқын болса – екі литрден аспайды. Гүлдену кезінде суару саны азаяды, ал су көлемі, керісінше, артады. Енді сіз қызанақты төрт күнде бір рет суарып, 3-5 литр жұмсауыңыз керек. Байланыстарды қалыптастыру кезінде әр үш күн сайын орташа жылы ауа-райында 3 литр сумен және +30 °C және одан жоғары температурада 4,5-5 литрмен суару керек. Қызанақтың пісуі кезінде суару қайтадан азаяды-әр алты күн сайын бір бұтаға 3-4 литр (ауа-райына байланысты).
Маусымның соңында сазды топырақта суаруды айына бір рет, ал құмды топырақта екі есеге дейін азайтуға болады. Бұл жағдайда әр шұңқырға 3 литр су құю керек. Мезгіл-мезгіл суару топырақтың қопсытуымен бірге жүруі керек.
Қызанақты тамақтандыру
Өсімдіктерді тамақтандыру туралы ұмытпаңыз. Біріншісі туралы біз бұрын айтқан болатынбыз-ол тікелей көшет отырғызу кезінде жасалады. Келесі ұрықтандыру трансплантациядан кейін 20 күннен кейін жасалуы керек. Бұл фосфоры көп тыңайтқыш болуы керек.
10 күннен кейін дақыл қайтадан қоректенеді, бірақ бұл жолы оларға азот пен калий қажет. Жалпы, қызанақты шамамен 10-12 күн аралығымен ұрықтандыруға назар аударыңыз.
Гүлдену кезінде өсімдіктерге калий мен фтордың көп мөлшері қажет, аналық бездер пайда болған кезде – кальций мен калий, бірақ азот минимум болуы керек, ал жемістер піскен кезде құрамында калий, магний және кальций көп тыңайтқыштар қажет. Егер бұл микроэлементтер жеткіліксіз болса, онда қызанақ апикальды шірікпен ауырады, ал бұталардың өзі өсімдіктердің әртүрлі ауруларына (мысалы, кеш бөртпеге) осал болады.
Ерте егін жинау үшін аптасына бір рет өсімдіктерді бормен және магниймен жапырақты тыңайтқыштармен шашырату керек. Ерітінді келесідей дайындалады: 10 литр суға 2-5 г бор қышқылы, 16 г мочевина, 10 г суперфосфат және 16 г магний сульфаты қосылады. Ыңғайлы болу үшін мұның бәрін 100 мл суға қосып, содан кейін шелекте сұйылтуға болады.
Сіздің қызанақтарыңыз қорғалған жерге отырғызылғанына қарамастан, олар ерте көктемде және жаздың басында аяздан зардап шегуі мүмкін. Бұған жол бермеу үшін салқындаған кезде жылыжайға ыстық су құйылған контейнерлер салынып, көшеттер тоқыма емес материалмен жабылған.
Егер сіз қызанақты уақытында жауып үлгермесеңіз және олар зардап шеккен болса, оларды кремний бар кез-келген стресске қарсы препаратпен себіңіз.
Жылыжайда қызанақтарды байлау
Өсімдіктердің сынуына байланысты егіннің бір бөлігін немесе барлығын жоғалтпау үшін қызанақ байланады. Сонымен қатар, гартер бұталарды сынудан сақтап қана қоймайды, сонымен қатар кеш бөртпенің пайда болуына және аналық бездердің төгілуіне жол бермейді. Ауа айналымы дұрыс болғандықтан, ылғалдылықтың оңтайлы деңгейі сақталады.
Өсімдіктер өсіп келе жатқанда байлап қою керек. Гартер үшін сабаққа зақым келтірмейтін және байлау орнында ылғал жинамайтын су және дем алатын материалдарды таңдаған дұрыс. Бұл жерде тоқыма емес таспалар өте қолайлы. Спанбонд-тығыз және берік, бірақ дем алатын материал, ол сабақты зақымдамай және шіріп кетуге мүмкіндік бермей сенімді түрде бекітеді.
Әр өсімдіктің жанына тор немесе баған орнатыңыз. тірек қызанақтан 20 см жоғары болуы керек. Маусым кезінде сіз өсімдіктерді осы тіректерге байлап қоюыңыз керек, өйткені олар 3-4 рет өседі. Бірінші рет қызанақ отырғызудан кейін бірден бірінші жапырақтың жанына, содан кейін бірінші және үшінші щеткалардың жанына байланады. Қазірдің өзінде байланған жемістері бар щеткаларды әрқайсысын бөлек байлауға болады. Осылайша сіз егінді қосымша қорғауды қамтамасыз етесіз.
Әрқашан гартерді материалды сабақтың немесе щетканың айналасына байлаудан бастаңыз, содан кейін таспаны тірекке босатыңыз, содан кейін оны босатуға немесе керісінше қатайтуға болады.
Таспа сегіздің пішінін сипаттауы керек және барлық манипуляциялар мүмкіндігінше ұқыпты болуы керек екенін ескеріңіз.
Гүлдену кезінде жақсы тозаңдану үшін қызанақты мезгіл-мезгіл шайқап, торлы сымға немесе гартер таспасына аздап соғуға болады.
Бұталарды қалыптастыру және өсімдіктің бүйірлік өсінділерін алып тастау
Байланудан басқа, қызанақ өсіру кезінде сіз өсімдіктің бүйірлік өсінділерін алып тастау керек. Сондай-ақ, толық піскен сау жемістерден жақсы өнім алу үшін бұталарды бір сабаққа қалыптастыру керек. Ол үшін көшеттерді отырғызғаннан кейін бір аптадан кейін төменгі бүйірлік өсінділерін, яғни жапырақтардың қолтығынан өсетін барлық қашу жойылады. Содан кейін әр 10 күн сайын бұл процедура қайталанады.
Егер сіз бұталарды 2-3 сабақта өсірсеңіз (бұған рұқсат етіледі), онда барлық жемістердің пісуіне уақыт болмайды, бірақ одан да көп болады!
2 сабақта өскен кезде, негізгі сабақтан басқа, бірінші гүл щеткасының астында орналасқан бүйірлік өсінділер қалады. Ал 3 сабақта пайда болған кезде, өгей бала бірінші гүл щеткасының астында және тағы бір күшті болып қалады.
Крестпен белгіленген бүйірлік өсінділерін жойылады
Жылыжайда қызанақ өсіру туралы тағы не білуіңіз керек? - Ыңғайлы болу үшін біз алдау парағын дайындадық.
Жылыжайда қызанақты қалай өсіру туралы парақ
1. Жылыжайдағы ауа температурасы 25 °C, түнде-17-18 °C, ал топырақ-18 °C. ылғалдылық 60% болуы керек. Сондай-ақ, жылыжайды мезгіл-мезгіл суарып, желдетіп отыру керек, кремниймен жапырақты таңу керек.
2. Жылыжай үшін ыстыққа төзімді және көлеңкеге төзімді қызанақ сорттары қолайлы. Олар фитофторадан қорықпауы керек.
3. Көшеттерді шамамен 50 күн ішінде және 10-12 жапырақ пен жұп гүлшоғыры болған кезде отырғызу керек. Бұл үшін Ресейдің орталық бөлігінде оңтайлы уақыт-5-10 мамыр.
4. Жылыжайды сабынды сумен жуып, оған түтін бомбаларын салып, топырақты биологиялық өнімдермен өңдеп, екі апта бойы пленкамен жабу керек. Содан кейін сіз тыңайтқыш қосып, мульчирование материалымен жабуыңыз керек.
5. Биік сорттарды бір — бірінен 50 см қашықтықта, ал төмен өсетін сорттарды-1 шаршы метрге 2,5 өсімдіктің жиілігімен отырғызу керек.м тереңдігі 20-30 см тесіктерге шахмат түрінде. әр тесікті калий перманганатының бір пайыздық ерітіндісімен төгу керек.
6. Отырғызғаннан кейін қызанақты бір апта бойы суарудың қажеті жоқ. Содан кейін оларды тамшылатып немесе бес литрлік бөтелкелермен құйыңыз.
7. Алғаш рет өсімдіктерді трансплантациядан кейін үш аптадан кейін тамақтандыру керек. Ол үшін азот, фосфор және калий қажет болады. Екінші рет-10 күннен кейін калий азотымен. Үшіншісі-тағы екі аптадан кейін калий мен фосфор. Төртінші рет жемістер піскен кезде қызанақ калиймен қоректенеді.
8. Қызанақты байлау керек. Төмен сорттар үшін бұтадан 20 см жоғары қадалар, биік үшін — биіктігі екі метрге дейінгі қадалар, сондай-ақ сым қолайлы.
9. Қызанақтың ауырмауы үшін оларды жылы сумен уақтылы суару керек. Жылыжайдағы температураны бақылау керек. Ол тұрақты болуы керек.
Қызанақтың өсуі мен пісуі үшін оңтайлы жағдай жасаңыз, содан кейін жемістер жарылып, піспейді. Қолайлы микроклиматты сақтау үшін тоқыма емес материалдарды қолдану ыңғайлы, өйткені олар "тыныс алады" және ылғалдың өтуіне мүмкіндік береді. Осылайша қажетті ылғалдылық деңгейін және дұрыс ауа айналымын қамтамасыз ете отырып, сіз мәдениетті өсіру кезінде көптеген қиындықтардан арыласыз.
Сіз жоғарыда келтірілген білімге және климаттық белдеудегі ауа-райы туралы білімге сүйене отырып, материалдарды таңдай аласыз. Бірақ барлық қажетті материалдар қызанақ өсіруге арналған арнайы дайын жинаққа кіреді, атап айтқанда:
ақ-қара мульчирование материалы "Агротекс 80 "(1,06х6 м), ақ жабынды материал" Агротекс 30 " (3,2х8 м) және гартер таспалары (15 м). Жинақты қызанақты жылыжайларда да, доғаларда да, жылыжайларда да өсіру кезінде қолдануға болады, өсімдіктерді доғаларсыз және доғаларсыз паналайды.
Жылыжайда егін жинау
Егін жинауға келетін болсақ, піскен қызанақтың сақтау мерзімі өте қысқа екенін ескеріңіз. Олар дереу пайдалану үшін жиналады: томат пастасын, шырынды дайындау немесе жаңа тұтыну. Мұндай жемістер 5 күннен аспайды.
Егер сіз жемістерді қызыл және сонымен бірге піспеген күйде жинай алатындығыңызға сенімді болмасаңыз, оларды әлі қызғылт түстермен алып тастаған дұрыс. Дәмі бойынша олар әр түрлі болмайды, бірақ олар үйде біртіндеп піседі.
Маринадтау үшін қоңыр қызанақ жақсырақ, олар шамамен бір апта сақталады. Бастапқы пісу кезеңіндегі жемістер мен жасыл жемістер негізінен ұзақ мерзімді сақтау үшін жиналады-10 күннен астам.
Қызанақтың соңғы өнімі қыркүйек айында келеді. Осы уақытқа дейін пісіп үлгермеген барлық жемістер алынып тасталады және қораптарға немесе сөрелерге пісіп, 2-3 қабатқа сабақтарын жоғары қаратып орналастырылады. Қызанақтар үшін ең жақсы жағдайлар жақсы желдетілетін және ауа температурасы 20-24°C болатын құрғақ бөлмеде жасалады.сонымен бірге жемістерді жарықта да (содан кейін олар ашық түске ие болады) және қараңғыда сақтауға болады.
Егін жинағаннан кейін өсімдік қалдықтары жиналып, компост үйіндісіне жіберіледі, ал жылыжай мұқият жуылады, ал топырақ өңделеді және қазылады.
Бұл кеңестер жылыжайда сау өсімдіктерді өсіруге және олардан көптеген дәмді қызанақтарды жинауға көмектеседі деп үміттенеміз.