- Ең бастысы
- Қолдану
- Ерте егін өсіру
- Біз көкөністерді отырғызамыз және өсіреміз
Біз көкөністерді отырғызамыз және өсіреміз
Материалы
Культуры
Бақша мен көкөніс бақшасындағы кез-келген басқа жұмыстар сияқты көкөністерді отырғызудың өзіндік ерекшеліктері бар. Белгілі бір дақылдарды өсірудің барлық нюанстарын ескере отырып, өмір сүру деңгейі мен өнімділігін арттыруға болады.
Оңтайлы жағдайлар мен дұрыс күтімді қамтамасыз ету үшін өсімдіктердің дамуына әсер ететін барлық факторларды сақтау маңызды. Біз олардың барлығын талдаймыз.
Мазмұны
- Көкөністер отырғызылған кезде-отырғызу уақыты
- Тұқымдарды қандай тереңдікке отырғызу керек
- Топырақты егуге дайындау
- Бақшадағы ауыспалы егіс-кесте
- Арамшөптерден қорғау
- Төсек жамылғысы және қорғау
Көкөністер отырғызылған кезде-отырғызу уақыты
Барлық тұқымдар белгілі бір температурада ғана өнеді, сондықтан ерте отырғызу барлық дақылдарға жарамайды. Уақытында егілмеген тұқымдар өз уақытын күтеді, ал өскіндер әлсіз және зақымдалған зиянкестер, сондай-ақ ауруларға осал болуы мүмкін.
Сондықтан алдымен аязға төзімді көкөністерді отырғызу керек: сәбіз, шалғам, колраби және т.б. олардың тұқымдары суыққа бейімделген, ал көшеттер қысқа аязға төтеп бере алады.
Әр аймақтың өз мерзімі бар. Біз орташа деректерді береміз. Сәуір айының соңында картоп, қызылша, қызанақ көшеттері және т.б. ал мамырдың ортасынан бастап қияр, сквош, цуккини, асқабақ және басқа да жылуды жақсы көретiн дақылдар ашық жерге отырғызылады.
Тұқымдарды қандай тереңдікке отырғызу керек
Себу тереңдігі тұқымның мөлшеріне байланысты. Егіс алдында белгілі бір дақылға қатысты нұсқауларды оқып шығыңыз. Әдетте өндірушілер мұндай кеңестерді тұқым пакеттеріне қалдырады. Онда сіз тек қону үлгісі туралы ғана емес, сонымен қатар күтім туралы да ақпаратты таба аласыз.
Егер алдау парақтары болмаса, онда сіз жалпы ұсыныстарға назар аудара аласыз.
Ұсақ тұқымды көкөністер (сәбіз және репа) 3 см-ден аспайтын тереңдікке себіліп, үстіне гумус немесе шымтезек қосылған топырақ қоспасымен себіледі. Егістен кейін төсек мульчирование материалымен жақсы жабылған. Бұл ерте егін жинауға көмектеседі, өйткені топырақ кеуіп кетпейді және жақсы қызады.
Ескерту:
Төсектердің топырағын алдын — ала дайындау керек-бороздарды қазып, кесіп қана қоймай, сонымен қатар субстраттың қасиеттерін жақсарту үшін күл қосыңыз. Күл өнімділікті арттыруға көмектеседі және зиянды микроорганизмдерді жояды.
Тұқымдық материал ретінде түйіршіктелген тұқымдарды қолданған дұрыс-оларды отырғызу оңай, әсіресе суық мезгілде. Олар сондай-ақ 3 қашықтықта нақты себуге мүмкіндік береді..5 см, - содан кейін көшеттерді жұқартудың қажеті жоқ.
Орташа мөлшердегі тұқымдар (бұршақ, бұршақ) 3 тереңдікке отырғызылады..5 см, тесіктерді сумен жақсылап суарғаннан кейін.
Жұмысты бастамас бұрын кішкентай тұқымдар сіңдірілмейтініне назар аударыңыз, бірақ орташа мөлшердегі тұқымдар міндетті түрде "оянуы"керек. Мәселен, мысалы, бұршақ дақылдары 3 суда сақталады..4 сағат. Бірақ оларды алдын-ала өсірмеу жақсы, өйткені олар екі жартыға бөлінеді.
Топырақты егуге дайындау
Егер сіз күзде жерді ұрықтандырмаған болсаңыз, онда оның қыста "демалғанына" сенімді болыңыз, бірақ ол әлі де таусылған. Өйткені былтырғы егін одан қоректік заттарды алды. Оларды толтыру қажет. Ең дұрысы, топырақ құрылымын жақсарту және оны ұрықтандыру жұмыстары күзде де, көктемде де жақсы жүзеге асырылады, ал сайттағы топырақтың түрін және сол немесе басқа жерде қандай дақыл өсетінін ескеру қажет.
Қышқыл топырақты бормен немесе доломит ұнымен, ауыр топырақты күлмен өңдеу керек.
Сонымен қатар, мәдени өсімдіктердің әртүрлі түрлері қоректік заттардың әртүрлі пропорцияларын қажет етеді. Мұны төсек топырағын дайындау кезінде ескеру қажет. Көкөністерді азотты тыңайтқыштарды тұтыну мөлшеріне қарай үш топқа бөлуге болады, олар отырғызу алдында өнімділікті арттыру үшін үлкен тереңдікке қолданылады. Азоттың күшті тұтынушылары: жасыл, Ақ және қызыл қырыққабат, Қытай қырыққабаты, брокколи, гүлді қырыққабат және Брюссель өскіндері, балдыркөк, пияз, қияр және қызанақ. Азотты орташа тұтынушылар тобына сәбіз, шалғам, қызыл қызылша, колраби, картоп және баклажан кіреді. Азоттың әлсіз тұтынушыларының арасында бұршақ, бұршақ, шалғам бар.
Бақшадағы ауыспалы егіс-кесте
Тәжірибелі жазғы тұрғындар сауатты ұрықтандырудан және топырақ сипаттамаларын жақсартудан басқа, әдетте тағы бір нүктеге назар аударады: отырғызу кезінде жер біржақты пайдаланылмауы үшін басқа дақыл отырғызылатын жерде бұрын өскенін ескеру қажет.
Неліктен "басқа"? – Өйткені, егер сіз бір жерде бір көкөністерді жылдан жылға отырғызсаңыз, бұл топырақты қатты құрғатады. Өйткені, бұл өсімдіктер бірдей қоректік заттарды тұтынады. Содан кейін жердің осы бөлігінде дәл осы мәдениетке шабуыл жасайтын бактериялар мен зиянкестердің көбеюі қаупі бар. Өсімдіктер ауырады, нәтижесінде өнімділік айтарлықтай төмендейді.
Сондықтан дұрыс ауыспалы егісті жүргізу өте маңызды, яғни бірнеше маусымда бір учаскеге көкөніс отырғызудың кезектесуі. Әрбір көкөніс бұрынғы орнына 3 немесе 4 жылдан кейін ғана оралуы керек (сыни емес минимум 2 жылға тең). Көкөніс өсірудің бұл тәсілі топырақтың құнарлылығын сақтауға, оның сарқылуын болдырмауға көмектеседі, өйткені өсімдіктердің өзгеруіне байланысты әр түрлі заттар біркелкі тұтынылады.
Мысалы, бір жерде крест тәрізді дақылдарды (қырыққабаттың барлық түрлері, шалғам және шалғам) отырғызу ұсынылмайды, өйткені қауіпті бактериялар мен зиянкестер осы өсімдіктерге паразиттік әсер етеді.
Көптеген нюанстар бар. Мұның бәріне шатасу өте оңай, сондықтан Сізге ыңғайлы болу үшін біз қандай мәдениет – қандай төсек екендігі туралы Парақ дайындадық. Бұл кеңес көктемде және күзде төсек жоспарлау кезінде қолданылуы керек.
Жасыл өсімдіктер үшін
|
Жасыл дақылдарға қалдырылған төсектердегі жақсы алдыңғылары - қырыққабат, қызанақ және пияз, жаман - балдыркөк пен сәбіз. Топырақты тотықсыздандыру керек, органикалық және минералды тыңайтқыштар енгізу керек.Қазу тереңдігі аз болуы керек (20...25 см).Күзде қазғаннан кейін, қарды ұстап тұру үшін бақшаны сабанмен немесе шырша бұтақтарымен лақтырған жөн.
|
Қызанақ үшін
|
Қызанақтың ең жақсы алдыңғылары - қызылша, қияр, пияз, бұршақ, сәбіз, жасыл, бұршақ, жүгері, цуккини. Жаман-картоп, кеш қырыққабат, бұрыш және баклажан. Топырақты қазып, тотықсыздандыратын қоспалар жасау керек.Қызанақ өте жақсы көретін суперфосфатты топырақтың бетіне шашыратуға болады.
|
Қияр үшін
|
Ең жақсы алдыңғылары -қызанақ, баклажан, картоп, пияз, бұршақ дақылдары, шпинат, ревень, ерте және гүлді қырыққабат, қызылша, сәбіз және шөптер. Қияр, цуккини, асқабақ, сквош, қауын және қарбыздың өзі жаман деп саналады. Қияр үшін жеңіл төсек жасаған дұрыс. Мұны істеу үшін топырақты күректің толық шанышқысына қазып, органикалық тыңайтқыштар енгізу керек, ал егер топырақ ауыр немесе сазды болса, оған бір шаршы метрге бір шелек өзен құмын қосу керек. |
Қызылша үшін |
Үстел қызылшасының ең жақсы алдыңғылары: қияр, цуккини, ерте картоп, тәтті бұрыш пен баклажанның ерте сорттары, ерте қызанақ. Шпинат, сәбіз және қырыққабаттың gocke қызылшасын себуге болмайды. Қызылша төсегі бейтарап қышқылдығы бар болуы керек.Ha ауыр топырақтарда қызылша жеткілікті мөлшерде болса да нашар өседі. Қышқылданған топырақ, судың жиналуы және тоқырауы оған жарамайды. Күзде қызылшаға топырақ дайындаған кезде органикалық тыңайтқыштар – компост немесе гумус, бір шаршы метрге жарты шелек қосқан жөн. |
Сәбіз үшін
|
Ең жақсы алдыңғылары - қияр, пияз, картоп, қырыққабат, қызанақ, пияз, қызылша, бұршақ. Төсек күректің 1,5-2 шанышқысының тереңдігіне дейін қазылады, топырақ бос болуы керек.Сонымен қатар, қазу кезінде топыраққа гумус немесе компост қосылады: бір шаршы метрге 10-15 кг.м, егер топырақ нашар болса, бір шаршы метрге 4-5 кг. м, егер топырақ қалыпты болса. Сондай-ақ, күлді 1 шаршы метрге 10-15 г мөлшерінде қосу ұсынылады.М. және міндетті түрде доломит ұны немесе бор (тотықсыздандыру үшін). |
Асқабақ пен цуккини үшін
|
Ең жақсы алдыңғылары - картоп, пияз, қырыққабат, тамыр дақылдары және бұршақ дақылдары. Ең жаманы: қияр, цуккини және сквош. Қазу кезінде сіз компост жасай аласыз (бір шаршы метрге 3-4 кг-нан аспайды).Қашыр немесе доломит ұны міндетті түрде қышқыл топыраққа қосылады. |
Егер сіз күзде келесі маусымға отырғызуды жоспарламасаңыз, онда сіз барлық төсектерді келесідей ұрықтандыруға болады: компост пен жақсы шіріген гумусты (бір шаршы метрге 3-4 кг мөлшерінде) қосып, ағаш күлін қосыңыз (бір шаршы метрге 250-300 г).м).
Арамшөптерден қорғау
Еңбек шығындарын оңтайландыру және арамшөптерді жоюға уақытты үнемдеу үшін "Агротекс" тоқыма емес мульчирование материалын қолданыңыз (60-80 г/м2 қара немесе ақ-қара), оның кенептері кеуекті құрылымға ие, бұл ауа мен су алмасуға кедергі келтірмейді.
Материал тікелей төсектерге салынып, оған X немесе O - тәрізді тесіктер кесіледі, содан кейін өсімдіктер отырғызылады немесе дөңгелек тесіктері бар "Агротекс" перфорацияланған материал алынады.
Периметр бойынша материал П-тәрізді қазықтармен немесе кез-келген басқа импровизацияланған құралдармен бекітіледі.
"Агротекс" мульчирование материалы жақсы өнім алу және арамшөптерден арылту уақытын үнемдеу үшін көптеген көкөніс дақылдарын (қызанақ, қияр, цуккини, құлпынай және т.б.) отырғызуда қолданылады. Осы қара материалдың арқасында арамшөптер күн сәулесіне қол жеткізе алмайды, ал фотосинтез процестерінің болмауы олардың дамуын баяулатады және өсуді тоқтатады. Сондай-ақ, кенеп кейбір өсімдіктердің жемістерін топырақпен жанасудан қорғайды. Мәселен, мысалы, құлпынай таза болып қалады, шіріп кетпейді.
Төсек жамылғысы және қорғау
Өсімдіктерді температураның өзгеруінен, күннің күйіп қалуынан, түнгі аяздан және зиянды жәндіктерден қорғау үшін төсек-орындарды жабыңыз.
Осы мақсаттар үшін тығыздығы төмен (17 және 30 г/м2) "Агротекс" ақ тоқыма емес матаны пайдалануды ұсынамыз. Өсімдіктер өсіп келе жатқанда, жапырақтарды, жемістерді немесе сабақтарды зақымдамай, жеңіл кенепті ақырын көтереді. Сонымен қатар, материал өсу, даму және жеміс беру үшін оңтайлы микроклиматты қамтамасыз етеді, өйткені тоқыма емес мата ішкі жағында конденсациясыз су мен ауаны жақсы өткізеді.
Сондай-ақ, доғаларға жабын материалын салуға болады. Ол үшін сізге "Агротекс" (42-60 г/м2) тығыз және берік ақ материал қажет болады.
Бізге хабарлама жіберу үшін төмендегі өрістерді толтырыңыз
Читайте также
Көктемнің алғашқы айларында жаңа егіс маусымына белсенді дайындық басталады