bg

Жабын материалының астындағы қызанақ

Жаңа саяжай маусымы жақындап қалды. Біздің бақтар мен көкөніс бақтарында барлығының сүйікті және жиі өсіретін дақылдары – қызанақ. Жақсы өнім алу үшін алдын-ала дайындалу, тұқым немесе дайын көшет сатып алу, отырғызу орнын таңдау және т.б. әр бағбанның көкөністерді өсірудің өзіндік әдісі бар, осы мақалада біз сіздермен өз технологиямызбен бөліскіміз келеді.

Қызанақтың туған жері Оңтүстік Америка, олар жылуды жақсы көретін және ауа-райына сезімтал өсімдіктердің бірі. Бізде қызанақ өсірудің ең кең таралған және қол жетімді әдісі - бұл көшет әдісі және ауыстырылатын жабын материалы бар жылыжайларда. Қызанақ өсірілетін жылыжайлар мен құрылыстар желдетілуі керек - артық ылғал қызанақ өсімдіктерінің ауруларына әкеледі. Жабын материалы Агротекс бұл рөл үшін өте қолайлы-бұл жылжымалы, алынбалы материал, кеуекті, сенімді және тиімді. Ол екпелерді желден, жауын-шашыннан, суықтан, қызып кетуден және күйіп қалудан жақсы қорғайды. Материалдың ішкі жағында конденсация түзбейді, оны үш мезгілге дейін қолдануға болады. Ол өзінің микроклиматын қалыптастырады, бұл қарапайым полиэтиленді қолданған кезде болмайды. Төсектерді солтүстіктен оңтүстікке, сайттың жарқын күн шуақты жеріне орналастырып, сызбалардан, қатты желден қорғау керек. Жылыжайлар мен жылыжайларды жабу үшін біз тығыздығы 42-60 г/м2 Агротекс жабын материалын қолданамыз. Қызанақты бұршақ дақылдарынан, қырыққабат дақылдарынан, тамыр дақылдарынан, пияздан кейін отырғызу ұсынылады. Түнгі дақылдардан кейін кем дегенде 3 жылдан кейін орналастырған жөн, өйткені оларда жалпы аурулар бар. Қызанақ өсірілетін, құмды немесе жеңіл сазды, жақсы қыздырылған, қышқылдығы РН 5,5-7 топырақты жақсы көреді. Көшеттерге арналған тұқымдар тұрақты жерге отырғызудан 45-60 күн бұрын 0,5-1 см тереңдікке себіледі.

Қызанақ өсімдіктері жылу режиміне өте сезімтал, тұқымның өнуі мен дамуы үшін оңтайлы температура 20-25°C. температура өсімдікке оңтайлы температурадан жоғары да, төмен де теріс әсер етеді: 35°C және одан жоғары температурада гүлдер тозаңданбайды, 15°C температурада гүлдену және жеміс беру тоқтайды,10°C-тан төмен өсу тоқтайды, 1-3°C аяздан қызанақ қатты зақымдалады немесе мүлдем өледі. Сондықтан, көшеттерді тұрақты жерге трансплантациялағаннан кейін, біз рамасыз өсімдіктерді тығыздығы 17-30 г/м2 Агротекс матамен жабамыз. Бұл көшеттердің өсуі мен дамуы үшін оңтайлы климат құруға, бұталардың тіршілігін жақсартуға, сондай-ақ оны көктемгі температура ауытқуларынан қорғауға мүмкіндік береді.

Қызанақ сабақтары сынғыш, өсімдік өз салмағына төтеп бере алмайды және құлап кетуі немесе сынуы мүмкін, бұл жемістердің шіріп кетуіне немесе өсімдіктің өлуіне әкеледі. Сондықтан қызанақ өсіп келе жатқанда байлауды қажет етеді. Байлану материалы жұмсақ, берік және ылғалды ұстамайтын болуы керек, мұндай қасиеттерге тоқылмаған материалдан жасалған "Агротекс Сад" таспалары ие. Матадан жасалған гартерлерді пайдалану ұсынылмайды, өйткені олар суды сіңіреді, ал жылыжайда тұрақты ылғалдылықтың арқасында олар байлау орнында шірік тудырады. Өсімдіктерді суару топырақ құрғаған кезде, гумус қабатының толық тереңдігіне дейін суланған кезде жүзеге асырылады. Қызанақ салыстырмалы түрде құрғақшылыққа төзімді, бірақ топырақтағы артық ылғалға төтеп бере алмайды, артық сумен ауырады. Азықтандыру маусымда 3-4 рет жүзеге асырылады: көшеттерді отырғызғаннан кейін 3 аптадан кейін, келесі азықтандыру - егіннің қалыптасуы мен пісуі кезінде. Тыңайтқыштардағы азоттың мөлшерін бақылау керек, өйткені оның артық мөлшерімен қызанақ жеміс-жидекке зиян келтіріп, вегетативті массаны дамытады.

Өнімділікті арттыру үшін қызанақ бұталарын шымшудан басқа, арамшөптер мен топырақты қопсыту қажет. Қызанақ үшін мульчирование материалы ретінде қара түсті 60 г/м2 тоқыма емес Агротексті қолданған дұрыс. Қолында мульчирование құралдарынан айырмашылығы (шөп кесінділері, сабан және т.б.) Агротекс қызанақ үшін өте маңызды артық ылғал жинамайды. Ал арамшөптерді жою туралы ешқандай алаңдаушылық болмайды. Жемістер тамыз айында піседі, олар қызғылт піседі. Қызанақ бөлме температурасында, тікелей күн сәулесінен алыс жерде піседі.

Сізге мол өнім!

Понравилась ли вам наша статья?
Поделитесь ею с друзьями:

Где
купить?

Хотите быть в курсе наших новостей?
подпишитесь на нас в соц. сетях:

БІЗГЕ ӨТІНІШ ЖІБЕРІҢІЗ

Бізге хабарлама жіберу үшін төмендегі өрістерді толтырыңыз